Βρετανία: Πέταξε κατά λάθος σκληρό δίσκο με bitcoin αξίας 225 εκατ.€ – Δίνει τεράστια αμοιβή για να βρεθεί

Ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Βρετανία πέταξε κατά λάθος σκληρό δίσκο με bitcoin αξίας 225 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα προσφέρει τεράστια αμοιβή σε τοπικό συμβούλιο, αν τον βοηθήσουν να τον βρει.

Ο 35χρονος Τζέιμς Χάουελς δηλώνει ότι ο σκληρός δίσκος από το παλιό του laptop, που σύμφωνα με τον ίδιο πέταξε κατά λάθος το καλοκαίρι του 2013, βρίσκεται σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του Νιούπορτ, στη νότια Ουαλία. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές αρνούνται να γίνει εκσκαφή στον χώρο, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση αντιβαίνει στους κανονισμούς λειτουργίας και θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον.

«Η στάση του δημοτικού συμβουλίου δεν βγάζει κανένα νόημα», δήλωσε ο Χάουελς στον Guardian, ενώ πρότεινε το 25% της αξίας των bitcoin εάν βρεθεί ο σκληρός δίσκος. Ο σκληρός δίσκος περιείχε 7.500 bitcoin, που αγοράστηκαν έναντι ευτελούς ποσού το 2009, αλλά σήμερα η αξία τους ξεπερνά τα 38.000 δολάρια ανά μονάδα, σύμφωνα με το BBC.

Ο Χάουελς εξήγησε ότι πέταξε το δίσκο κατά λάθος, καθώς ήταν ίδιος με έναν άλλον που είχε στην κατοχή του, ενώ καθάριζε το γραφείο του. Εκτιμά ότι ακόμα θα είναι σε κατάσταση που θα λειτουργεί. «Η εξωτερική θήκη ίσως έχει σκουριάσει. Αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εσωτερικός δίσκος, εκεί όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα, να λειτουργεί», εξήγησε στον Guardian.

Οι τοπικές αρχές του Νιούπορτ, που λένε ότι έχει υπάρξει πολλές φορές επικοινωνία για το θέμα από το 2014, υποστηρίζουν ότι το κόστος των ερευνών μπορεί να φθάσει τα «εκατομμύρια λίρες χωρίς καμία εγγύηση ότι θα βρεθεί ο δίσκος αυτός ή ότι θα λειτουργεί».

«Το συμβούλιο είπε επίσης στον κ. Χάουελς πολλές φορές ότι η άδειά μας δεν επιτρέπει τις εκσκαφές στο σημείο και ότι αυτό θα έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στη γύρω περιοχή. Ως εκ τούτου έχουμε υπάρξει σαφείς για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε εκπρόσωπος του συμβουλίου.

Ο Τζέιμς Χάουελς δήλωσε ότι έχει δεχθεί προτάσεις από επενδυτές να αναλάβουν το κόστος των ερευνών με αντάλλαγμα ένα μέρος της αξίας των bitcoin.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X